Hirdetés


La Niña két és fél évig volt hatalmon, ezzel szárazsággal, aszállyal sújtva a teljes bolygót. Az utóbbi hónapokban azonban az El Niño vette át az irányítást a trópusi Csendes-óceáni térség, és mindannyiunk időjárása felett. A szakember szerint, ha özönvízre nem is számíthatunk, más formában jelentkezik majd a csapadék.

Hirdetés

„Várható, hogy az óceán vízhőmérsékletének növekedésével a melegebb tengervíz eljut majd a Földközi-tenger térségébe is, és ősszel, ha megszűnik felettünk ez a magasnyomású rendszer, tehát elérnek minket a frontok és a Földközi-tenger térségét is elérik a léghullámok, főleg az észak felől érkező, majd a hidegebb léghullámok, a meleg tengervízzel találkozva heves, úgynevezett mediterrán ciklonokat fognak generálni. 1997-98-ban, amikor nagyon erős El Niño-hatás érvényesült, Magyarországon elég komoly havazások voltak a télen, ami annak köszönhető, hogy sokkal gyakrabban alakultak ki mediterrán ciklonok a Földközi tenger térségében” – mondta el Dr. Krausz Miklós a Life.hu-nak.

Hirdetés

„Ugye, itt nagyon nagy kérdés, hogy milyen pályán halad: vagy telibe kap minket, vagy elmegy tőlünk kicsit nyugatra, kicsit keletre. Ha elkap minket, akkor az azt jelenti, hogy ősszel 2-3 napos masszív esőzésre kell számítani, télen viszont nagyon könnyen, ahogy a ciklon hátoldalára kerülünk, berántja az északról érkező sarkvidéki hideg levegőt, és akkor akár lehet napokig tartó havazás is”.
Tehát, bár sok minden kell ahhoz, hogy fehér telünk legyen, a szakember szerint most az El Niño hatásai miatt minden adottság meglesz ahhoz, hogy csapadékos ősz, havas tél alakuljon ki Magyarországon is. A globális felmelegedés is érezteti a hatásait, melyek miatt nemcsak a nyarak lesznek egyre melegebbek, de hidegebb telekre is számítanunk kell, illetve a köztes évszakok, a tavasz és az ősz is eltűnhet az életünkből.
„Most is látszik, mennyire furcsa idő van, októberben még mindig rövidnadrágban járhatunk. Ilyenkor 17-18 fok az átlagos maximum, idén viszont 25-26 fok van kint, tehát jóval az átlag fölött vagyunk, nem 1-2 fokkal, hanem sokkal többel”

Forrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés