Hirdetés


Az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén ott volt Varga Judit igazságügyi miniszter is, ami meglepő, hiszen ezekre az ülésekre az Igazságügyi Minisztériumot tanácskozási joggal hívják meg és általában nem a miniszter, hanem egy államtitkára megy el. A múlt hónapban azonban Varga Judit személyesen számolt be az új kormány prioritásairól és válaszolt a bírók kérdéseire.

Hirdetés

A költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye, a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál
– mondta Varga Judit az ülés jegyzőkönyve szerint.
A „megszorítás” szót eddig a kormány nagyon következetesen kerülte. A Magyar Narancs idézte fel, hogy Orbán Viktor június 27-én az ellenzék kritikáira reagálva azt mondta a parlamentben, hogy „nincs megszorítás és nem is lesz”.
Varga Mihály már szintén többször visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a költségvetés megszorításokat tartalmazna. A pénzügyminiszter június 13-án a baloldali lapok riogatásának titulálta a megszorítás vádját.

„Erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk”

– írta közösségi oldalán.

Hirdetés
Az igazságügyi miniszter azután használta a megszorítás szót a jegyzőkönyv szerint, hogy elismerte, nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de sajnos forrás az nincs rá. Varga Judit azt is elmondta, hogy a bírók az elmúlt három évben 68 százalékos béremelést kaptak, ám a kormány el van maradva az igazságügyi alkalmazottak illetményével.

„A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára, tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét”

– fejtette ki a miniszter.
Varga Judit elismerte, hogy az alacsony fizetések miatt az igazságügyi alkalmazottak méltatlan hivatásrendben kénytelenek gondolkozni, azonban Varga Mihálynak minden emelkedő tételre nemet kell mondania.
A Magyar Narancs cikkének megjelenése után az igazságügyi miniszter az alábbi közleményt küldte el a lapnak:

Hirdetés„Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja. A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni.”

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés