Hirdetés


Nem mindennapi riasztást kaptak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai a napokban Pécelről: megszökött gazdáitól egy papagáj. Az intelligens madárral foglalkozni kell, mert fura dolgokat talál ki unalmában. Carlos 12 órán át volt szökésben, mígnem egy drónnal sikerült lezavarni a fáról.

Hirdetés

Riasztás Pécelről
„B.szd meg, apa! Nem megyek le!” – így kiabált egy fa tetejéről Carlos, a kétéves papagáj, amelyikhez a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot riasztották néhány nappal ezelőtt Pécelre. Az ara a gazdáitól lépett meg. „Carlost a kerten belül röptették a gazdái, egyikük karjáról a másikra szállt, amikor valamelyikük hátat fordított, a papagáj pedig úgy érezhette, hogy nem tud leszállni és egy közeli fára repült” – nyilatkozta a mentőszolgálat képviselője.

Hirdetés

Csak a szomszédig jutott
„Szerencsére csak a szomszédig jutott, hosszas könyörgés után innen még sikerült leimádkoznom” – mondta Hajni a Blikknek. A papagáj gazdája többek közt mogyorót és almát is bevetett a szökevény hazacsábítására.

Nem akart lejönni a fáról
Carlos tehát úgy döntött, hogy feladja átmeneti függetlenségét, gazdája nyomába indult, aztán valamiért mégis meggondolta magát és odébb röppent, egészen a közeli temető egyik fájára, ahonnan nem is akart lejönni.

Az egész éjszakát ott töltötte
„Nagyon aggódtunk érte, nehogy megfázzon, vagy más baja essen, de nem mozdult – folytatta Hajni, aki az egész éjszakát a fánál töltötte. Reggelre biztossá vált, hogy Carlos hosszú távra szeretne berendezkedni a fán, ekkor döntöttek úgy gazdái, hogy riasztják a mentőcsapatot.

Hirdetés

Komoly és szórakoztató helyzet
Amikor a mentők megérkeztek, felmérték a helyzet komolyságát, de egyszersmind nagyon jól mulattak. Ahogy mesélték ugyanis, Carlosszal komoly vita alakult ki a menést vagy a maradást illetően. Amikor ugyanis gazdái a földre akarták parancsolni, egyszerűen visszadumált, hogy nem megy.

Egy drón segített
A mentőcsapatok végül egy drónt küldtek fel, ezzel terelgették egyre lejjebb a madarat, végül a földön sikerült megfogni.

Hirdetés

Nem unatkozhat a madár
„Carlos olyan, mint egy kiskutya vagy kisgyerek, állandó foglalkozást igényel. Ezért kell mindig mozgatni, feladatokat kitalálni neki, egy percre sem unatkozhat” – mondta Hajni.

Hálás gazdák
Most fordult a helyzet, Carlos talált ki egy 12 órán át tartó programot gazdáinak, akik azóta sem győznek hálálkodni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársainak, akik Facebook-oldalukon egy videót is közreadtak a sikeres mentésről.

Hihetetlenül okosak
Az arák Közép-Amerikában élnek, körülbelül 80 centi nagyságúak. Életterük a trópusi esőerdők lombkoronája. Hihetetlenül okosak, egyes kutatások szerint értelmi képességük egy ötéves gyerek szintjének felel meg, a szakértők úgy vélik, ilyen szempontból messze a többi házi kedvenc felett állnak.

Kiemelt kép: ara papagáj. Fotó: Wikipédia.
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés