Hirdetés


Holló András neurológus, rehabilitációs pszichiáter és kollégái egy pszichiátriai terápiával szerették volna javítani a súlyos koronavírus-fertőzöttek állapotát, hiszen a stressz és a szorongás nagyban rombolja a betegek állapotát.
Az így bevetett antidepresszánsok és a kreatív gondolkodásuk végül azt az eredményt hozta, hogy csökkenni kezdett az Uzsoki Kórház Covid-osztályán a halálozás.

Hirdetés

Valójában a stresszt akarták csökkenteni
– Fontos tisztázni, hogy önmagában antidepresszáns, vagy önmagában cukorbetegség vagy vérnyomás gyógyszer nem létezik. Amikor beveszünk egy ilyen gyógyszert, az szétterjedve a vérárammal, ha egy kicsit is, de a szervezet minden részén kifejt valamiféle hatást. Attól, hogy valamit antidepresszánsnak hívunk, attól az még nem csak az idegrendszerünkre hat. Az antidepresszánsokról, köztük a fluoxetinről, a mi mostani molekulánkról, ami egy szerotonin alapú antidepresszáns, laboratóriumi körülmények között már évekkel ezelőtt bizonyították, hogy hatékonyan lép fel a Hepatitisz C, illetve néhány más vírussal szemben is – magyarázta az orvos az Indexnek adott interjújában.

Hirdetés
– Az eredeti cél az volt, hogy összességében jobb legyen a pszichés, egyúttal a testi állapotuk. A gyógyszer-vizsgálatokra, köztük a gyógyszer újrahasznosításokra is rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, fel sem merülhetett, hogy ilyen jelleggel nekiálljunk kísérletezni. Egy klasszikus, szigorúan megkomponált gyógyszer-vizsgálattal szemben a mi tudományos munkánk egy eredendően pszichiátriai megfontolásokon alapuló, és csak némileg újszerű orvosi tevékenység utólagos felmérése, vizsgálata volt. Pszichiátriai beavatkozás történt egy tömeges egészségügyi krízishelyzetben, annak reményében, hogy ez talán valamit segíthet. Hiszen ismert tény, hogy a súlyos stressz rontja az életkilátásokat, pláne egy komoly alapbetegség esetén – mondta Holló a portálnak.
Harmadára csökkent a halálozás a terápia hatására
– Ezek a szerotoninerg szerek, amelyeket ugyan antidepresszánsoknak nevezünk, – egyébként kicsit pontatlanul –, mert ezek legalább annyira szorongáscsökkentő szerek is. Alapvető különbség viszont a hagyományos szorongáscsillapítókhoz képest, hogy e szerotoninos szerek hatására legalább egy hetet várni kell. A kollégák tehát elkezdték alkalmazni a Covid-betegeknél a fluoxetint, szinte háborús körülmények között – magyarázta a szakember.

Hirdetés
– Akkor ott, azonnal érdemben és alaposabban lehetetlen volt megfigyelni, hogy egy adott betegnél mennyire jótékony a fluoxetin. Csak miután elült a harmadik járványhullám, kizárólag akkor, matematikus statisztikusok rendkívül összetett elemezései nyomán lehetett pontosan kiértékelni a Németh Zsófia vezette Covid Centrum betegeinek dossziéit.
Ez abszolút páratlan eredmény, mert az eddig kipróbált Covid-gyógyszerek meg sem közelítették ezt a hatékonyságot/Fotó: Pixabay/illusztráció
– Ekkor viszont azt találtuk a munkatársaimmal, hogy a fluoxetin a harmadára csökkentette a halálozást. Vagy ha úgy tetszik, a háromszorosára növelte a túlélés esélyét. Ez abszolút páratlan eredmény, mert az eddig kipróbált Covid-gyógyszerek meg sem közelítették ezt a hatékonyságot, amit mi e pszichiátriai beavatkozás nyomán tapasztaltunk – magyarázta Holló.

Hirdetés
Olcsó, a fluoxetin szinte fillérekért beszerezhető
– A fluoxetint gyakorlatilag fillérekért lehet beszerezni. Amúgy szerepel a WHO azon nélkülözhetetlen gyógyszerek listáján is, amelyeknek az egészségügyi szervezet szerint mindenütt folyamatosan rendelkezésre kell állniuk. Tehát alapgyógyszerről beszélünk, amit nem páncélozott autókban kell az országba behozni. Mellesleg, a fluoxetint a magyar Richter gyógyszergyár is gyártja.
– Szintén van itt még egy fontos előny. Amíg az oltások, valamint az olyan antivirális Covid-gyógyszerek, mint például a Remdesivir precízen, finoman rá vannak szabva az aktuálisan elterjedt vírusvariánsra, ezzel szemben a fluoxetin típusú gyógyszerek inkább a gazdaszervezet módosításával fejtik ki hatásukat, vagyis megnehezítik, hogy a gazdaszervezetben a vírus hatékonyan tudjon szaporodni. Emiatt aztán nagyon kicsi az esélye egy fluoxetin-rezisztens vírus kialakulásának, azaz annak, hogy a vírus olyan variánst képezzen, amely ellen a fluoxetin típusú szer már nem hatékony – mondta az interjúban a szakember.

Címlapfotó: illusztráció
Forrás: index.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés