Hirdetés


VÉGRE KIDERÜLT, amire EGÉSZ MAGYARORSZÁG VÁRT! Japánban alig van beteg, a tudósok szerint ez lehet az oka! >>>
Szó szerint sokkoltak minket az eredmények – mondta a kutató a Japan Timesnak. Úgy néz ki, rájöttek a tudósok, hogy mi lehet az oka a Delta-változat rejtélyes eltűnésének Japánban.

Hirdetés

Japánban a Covid-19 ötödik hulláma gyakorlatilag olyan drámai módon tűnt el, hogy egyes tudósok értetlenül állnak a történtek előtt. Az egyik kutatócsoport szerint a rendkívül fertőző Delta-törzs a kihalásig mutálódott a szigetországban.
Augusztus közepén Japánban tetőzött a Covid-19 fertőzések száma, naponta több mint 23 000 új esetet regisztráltak. Most a mérőszám csak 170 körül van, a betegségnek tulajdonított halálesetek száma pedig ebben a hónapban többnyire egyszámjegyű maradt.
A csökkenést sokan a magas oltási aránynak, a maszkok nyilvános elfogadásának és más tényezőknek tulajdonítják, de egyes kutatók szerint a csökkenés egyedülállóan jelentős volt más, hasonló körülmények között élő nemzetekhez képest.

Hirdetés
Kapaszkodjon, egyik pillanatról a másikra visszahúzódott a koronavírus Japánban!
Ituro Inoue, az Országos Genetikai Intézet genetikusa úgy véli, hogy Japánnak az a szerencséje volt, hogy tanúja lehetett annak, hogy a Delta-variáns többnyire gyökerestül kiszorította a SARS-CoV-2 vírus más változatait, mielőtt aztán kiirtotta volna saját magát. A héten a Japan Times újságnak kifejtette csoportja elméletét.
Inoue és tudóstársai egy ideje már kutatták a SARS-CoV-2 mutációit, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a vírus szaporodásához nélkülözhetetlen nsp14 fehérjét.

Hirdetés
Az olyan RNS-vírusok, mint a Covid-19-et okozó vírus, hajlamosak nagyon magas mutációs rátával rendelkezni, ami segíti őket abban, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a környezet változásaihoz. Ez azonban megnyitja az utat az úgynevezett “hibakatasztrófa” előtt, amikor a rossz mutációk felhalmozódnak, és végül egy törzs teljes kihalását okozzák. Úgy tűnik, hogy az nsp14 fehérje egyfajta hibajavítást kínál, amely segít a vírus genomjának a “hibakatasztrófa” küszöbe alatt maradni.
A Covid-19 ötödik japán hulláma esetében a Delta-változat nsp14-je nem teljesítette ezt a feladatot – véli Inoue a júniustól októberig gyűjtött minták genetikai vizsgálata alapján. Csapata várakozásaival ellentétben hiányzott a genetikai diverzitás, miközben sok mintában sok genetikai változás volt az A394V nevű helyen, amely a hibajavító fehérjéhez kapcsolódik.
“Szó szerint sokkoltak minket az eredmények” – mondta a kutató a Japan Timesnak. “A Japánban található Delta-változat erősen virulens volt, és [távol tartotta] a többi változatot. De ahogy a mutációk halmozódtak, úgy véljük, végül hibás vírussá vált, és képtelen volt másolatokat készíteni magáról”.

Hirdetés
Az elmélet a 2003-ban azonosított előző SARS-törzsre is vonatkozhat, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért nem okozott világjárványt. Ezt azonban nehéz lenne megerősíteni, mivel a járvány viszonylag gyorsan véget ért, és nem eredményezte a hipotézis teszteléséhez szükséges tömeges genetikai adatgyűjtést.
Nem világos, hogy Japánnak miért volt ilyen szerencsés fordulata, de más kelet-ázsiai országokban, például Dél-Koreában, ahol a népesség genetikailag közel áll Japánhoz, nem történt semmi hasonló. A tudósok által megjelöltekhez hasonló vírusmutációkat legalább 24 országban fedeztek fel, mondta Inoue. Ő és csapata november végére tervezi publikálni az eredményeiket részletező tanulmányt.
Még ha a természetes kihalás elmélete be is igazolódik, ez legfeljebb átmeneti kegyelem a japánok számára. Új, sikeresebb törzsek valószínűleg előbb-utóbb utat találnak az országba, bár a karanténintézkedések és a bevándorlás ellenőrzése késleltetheti az új változatok megjelenését a szigetországban, véli Inoue.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés