Hirdetés


Világszerte egyre szélesebb körben terjed a rettegett majomhimlő-betegség. A vírusos fertőzés bizonyos esetekben nagyon veszélyes lehet, így nem árt tisztában lenni a főbb tüneteivel és terjedési módjaival.
Mik a majomhimlő tünetei?
A majomhimlő a himlő rokona, egy olyan betegség, amit felfedezése után tíz évvel, 1980-ban sikerült visszaszorítani, szinte felszámolni.

Hirdetés

A betegség jellemzően két-négy hétig tart, és a tünetek a fertőzés után 5-21 nappal jelenhetnek meg a testen, bárhol.
A majomhimlő tünetei általában lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, hátfájással, hidegrázással, kimerültséggel és duzzadt nyirokcsomókkal kezdődnek.

WHO: a védekezés nélküli sz3x komoly kockázat
A WHO felhívja a figyelmet, hogy a védekezés nélküli szex komoly kockázat. A szakértők arra kérik a nem monogám kapcsolatban élőket, hogy figyeljenek oda a testükön esetlegesen megjelenő elváltozásokra, és tünetek esetén forduljanak orvoshoz.
A partnereiket gyakran váltogató férfiak a legveszélyeztetettebb kockázati csoport. Portugáliában bejelentett esetek többsége fiatal, zömmel férfiak. Bőrsérüléseik vannak, állapotuk stabil.
Azt nem közölték, hogy a férfiak korábban Afrikába utaztak-e, vagy bármilyen kapcsolatuk lett volna a közelmúltban Nagy-Britanniában vagy máshol történt esetekkel.
Korábban nem dokumentálták, hogy a majomhimlő szexuális úton terjed, de a fertőzött emberekkel, ruházatukkal vagy ágyneművel való szoros érintkezés valós kockázat.

Hirdetés

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?
A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyers hús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével.
A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.
Feltételezések szerint az emberről emberre történő terjedés elsősorban nagy légúti cseppek útján történik, amelyek általában nem haladhatnak meg néhány lábnál tovább, ezért hosszan tartó személyes érintkezésre lenne szükség.
Amint arról az imént írtunk, brit szakértők azt mondták, hogy a majomhimlő szexuális érintkezés útján is terjedhet.

Olyan is megfertőződött, aki nem utazott
Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) volt az első egészségügyi hatóság Európában, amely május 7-én nyilvánosan jelentett egy majomhimlő esetet egy olyan személynél, aki nemrégiben repült Nigériából az Egyesült Királyságba. Azóta összesen kilenc esetet erősített meg .
Az UKHSA a héten viszont már azt közölte, hogy két új majomhimlős esetet azonosítottak, egyet Londonban és egyet Délkelet-Angliában, így az összesített szám kilencre nőtt.
A közlemény szerint egyik személy sem utazott korábban Afrikába, így valószínű, hogy az Egyesült Királyságban fertőződtek meg.

Hirdetés
Kezelés és megelőzés
Jelenleg nincs specifikus kezelés a majomhimlőre, és általában magától elmúlik. Amerikai epidemiológusok szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust, így a mindennapi higiéniának fontos szerepe van a megelőzésben.
A himlő elleni védőoltás rendkívül hatékony a majomhimlő megelőzésében, de mivel a himlőt több mint 40 évvel ezelőtt felszámolták, az első generációs himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára.
A Bavarian Nordic által a himlő és a majomhimlő megelőzésére kifejlesztett újabb vakcinát engedélyeztek az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában (Imvanex, Jynneos és Imvamune néven), és zajlik a vírus elleni szerek fejlesztése.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés