Hirdetés


El kell gondolkozni azon, hogyan lehet megállítani a delta variánst – jelentette ki Szlávik János infektológus főorvos a TV2 műsorában. Szerinte a delta variáns súlyosságát nehéz megállapítani, de veszélyesebb lehet a fiatalokra. A negyedik hullám a sok eset miatt lehet ijesztő és kemény, de a kórházakon már nem lesz akkora terhelés.
Magyarországon és a környező országokban is lassan elkezdett emelkedni az esetek száma, és ez aggasztja a szakértőket. A lassú emelkedés is emelkedés, és három városban már a szennyvízben mért víruskoncentráció is elkezdett emelkedni.

Hirdetés

Úgyhogy el kell azon gondolkozni, hogy milyen intézkedéseket kell tenni, hogy próbáljuk megállítani a delta variánst.
A mostani betegekre is jellemző, hogy az idősebbek kerülnek kórházba, de egyre több a fiatal, ők viszont nem kerülnek kórházba, hiszen ők nem lesznek olyan súlyos betegek. Az esetszám-növekedés mögött főleg családok, külföldről hazatérő fiatalabbak vannak. Ősszel, az iskolák nyitásakor a fiatalok között elkezdhet terjedni a járvány, ezt látni lehet néhány országban.
Itthon kórházba leginkább oltatlanok kerülnek be, nagyon kevés olyan ember van, aki két három héttel a két oltás felvételét követően megbetegszik, de ha megbetegszik is, akkor sem olyan súlyosan, mint az oltatlanok, és ez a delta mutánsra is igaz.
Azt, hogy a delta mutáns mennyire súlyos betegséget okoz, nehéz megállapítani.
A delta ragályosabb, és azért is terjed a fiatalok körében, mert ők nagyobb részt oltatlanok, a súlyosságát tekintve egyes amerikai példákat tekintve veszélyesebb a fiatalokra.

Hirdetés
A harmadik oltást azoknak ajánlják, akiknek valamilyen immunhiányuk van, pl. daganatos betegség vagy szervátültetettek, de természetesen a harmadik oltás lehetősége nyitott, az oltóorvossal lehet konzultáni erről.
Fontos járványügyi jelentősége van annak is, hogy sok a tünetmentes fertőzött. Aki oltott, és fertőzött delta variánssal, úgy is továbbadhatja a betegséget, hogy nem is tudja, hogy fertőzött.
Sok olyan esetet látni, amikor külföldről hozzák be a betegséget. Logikus, ha a szomszédaink között lesz olyan ország, ahol magas lesz az esetszám, az veszélyt fog jelenteni. Látni az irányt, több közép-európai ország próbál valamit tenni, de nem lezárni, és ez nagyon fontos. Nem az a lényeg, hogy bezárjuk a szállodákat, éttermeket, iskolákat, hanem máshogy próbáljuk megállítani a járványt.
Például azzal, hogy csak azok számára engedünk meg valamit, akinek megvan az oltási igazolványa.
Lehet, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor a maszkviselést vissza kell hozni. A delta mutáns is úgy terjed, mint a korábbi variánsok. És esetenként olyanoknál is, akik be vannak oltva, akkor viszont képtelenség másképpen megakadályozni.

Hirdetés
A negyedik hullám a sok esett miatt lehet kemény. Ijesztő lehet, hogy sok eset lesz, többnyire fiatalok. De a kórházak szempontjából nem hiszem, hogy olyan terhelés lesz. Nem lehet olyan hullám már, mint a korábbiak
– jelentette ki a főorvos.
Jelenleg bár kissé emelkednek, még alacsonyak az esetszámok a régiónkban, ezekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Szlávik annyit megjegyzett, hogy nem biztos, hogy ez így marad szeptember-októberben.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés