Hirdetés

Természetesen diagnózist csak orvos állíthat fel, azonban nem árt ismernünk testünk jelzéseit. Vizeletük színe sokat elárul arról, hogy rendben zajlanak-e a dolgok az emberi testben. A bevitt folyadék mennyiség alapján változik a vizelet színe, azonban számos más befolyásoló tényező is létezik, amelytől függően más és más árnyalatúra számíthatunk…

Hirdetés

1. Átlátszó
A legtöbb esetben arról van szó, hogy jelentős mennyiségű vizet fogyasztasz. Ennek van egy jó és egy rossz oldala! Egyrészt fokozottan hidratált a szervezeted, másrészt viszont a túlzott folyadékbevitel arra vezet, hogy túl sok tápanyag öblítődjön ki a szervezetből, így azokat fokozottan pótolni szükséges. Az állandó szomjúság érzet és a gyakori vizelés egyébként cukorbetegség tünete lehet, így ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy hogyan áll az egészségünk.

2. Halvány szalma sárga
Az egészséges vizelet színe, amely egyben azt is jelenti, hogy szervezetünk megfelelően hidratált. Nem kell akkor sem aggódnunk, ha csak egyes élelmiszerek fogyasztása miatt sötétebb a vizelet színe (pl. a cékla fogyasztása elszínezheti).

3. Sárga
Ez egyfajta határeset, megfelelő hidratáltsági állapotot jelez, azonban érdemes egy kicsit emelni a folyadék mennyiségét.

4. Szirup vagy barnás színű
Ez már egy kevésbé egészséges állapot, a kiszáradás veszélye fenyegethet. Érdemes nagyobb mennyiségű vizet magunkhoz vennünk, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását. Ezenkívül a barna szín májbetegséget is jelezhet. Így ha riasztó színűvé változik a vizeletünk, keressük fel orvosunkat!

5. Rózsaszín és vörös
Ezeket a színeket semmiképpen sem szeretnénk viszontlátni, akár enyhe belső vérzésre, vagy súlyosabb gyulladásra is utalhat. Okozhatja vesekő, vagy húgyúti fertőzés, valamint ritka esetben daganat. Egy biztos: mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ez az állapot nem játék!

6. Kék és zöld
Ezeket a természetellenes színeket egyes kemikáliák, felírt szerek fogyasztása okozhatja, mely szintén orvosi ellenőrzést igényel!

7. Fehéres, homályos vizelet
Belső gyulladásra is engedhet következtetni, különösen akkor, ha sűrű állagú! Bizonyos húgyúti fertőzések és más fertőzések okozhatják. Itt se húzzuk az időt túlzottan sokáig, mielőtt felkeressük az orvosunkat!

Neked mi a véleményed? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!
Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés