Hirdetés


Egy kilenc nappal ezelőtti jelentés szerint még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel az ismeretlen eredetű hepatitiszes megbetegedéseket, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek.
A meglehetősen nyugtalanító jelentést tette közzé szombaton a WHO a különböző fertőzéssel terjedő betegségeket listázó oldalán tette közzé egy térképpel együtt, szúrta ki a 444.
Egy április 15-ei jelentés szerint még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van.Az esetek egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is beszámoltak.

Hirdetés

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek és sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről, hányásról számoltak be, amelyek megelőzték a súlyos akut hepatitis megjelenését. A májenzimek magasabb szintje is előfordul az ezzel járó sárgasággal együtt.Az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírus) azonban egyik esetben sem mutatták ki. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtája volt jelen a betegekben, koronavírus fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben pedig a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

Hirdetés
A WHO ismertetője szerint ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem. Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérne az orvosoktól világszerte a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek, mi okozza ezt a megbetegedést.
Egyelőre nem javasolnak semmilyen korlátozást a betegségek miatt és a megelőzésre is csak a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés